نما رومی یکی از برجسته‌ترین و مهم‌ترین ابداعات هنری و معماری در دوران باستان است که همواره تاثیرات قابل توجهی در طراحی ساختمان‌های مدرن دارد. این نما از عناصری مانند ستون، سرستون، قرنیز، گچبری و سنگ تشکیل می‌شود. نما رومی به صورت منظم و هماهنگ در کنار هم قرار می‌گیرند و به طراحی‌هایی با ارزش تاریخی و هنری زیبا و منحصر به فرد منجر می‌شوند. 

مطالب مرتبط:

نمای ساختمان

خرید و قیمت سنگ نما ساختمان

انواع نمای ساختمان ویلایی

بازسازی نمای ساختمان

نما رومی آپارتمان

قیمت نمای ساختمان

قیمت نما رومی

بازسازی نمای ویلا

بازسازی نما در اصفهان

اجرای نمای ساختمان

انواع نمای ساختمان مدرن

نما ساختمان در اصفهان

۷ مزیت منحصر به فرد نما رومی

ویژگی‌ها و قابلیت‌های نمای رومی به شرح زیر است: 

  1. ظاهر زیبا: این نما با ستون‌ها، آرک‌ها و نمای سه بعدی ظاهر زیبایی به ساختمان می‌بخشد.
  2. ارزش افزوده: نما رومی می‌تواند ارزش افزوده‌ای به ساختمان بدهد و زیبایی و هویت خاصی به آن ببخشد.
  3. تنوع و انعطاف پذیری: به دلیل تنوع و انعطاف‌پذیری بالا در طراحی با استفاده از مواد مختلف، امکان ایجاد طرح‌ها و الگوهای متنوعی را فراهم می‌کند.
  4. حفاظت از ساختمان: به عنوان یک لایه حفاظتی برای ساختمان عمل می‌کند و از آسیب‌های مختلفی مانند باران، باد و خوردگی محافظت می‌نماید.
  5. ایجاد ارتباط با محیط: یک ارتباط زیبا و هماهنگی بین ساختمان و محیط اطراف برقرار می‌کند.
  6. افزایش انرژی مثبت: این نما حس انرژی و زندگی را به محیط اطراف منعکس می‌کند که منجر به برانگیخته شدن احساسات و شادابی در افراد می‌شود.
  7. ایجاد شخصیت: به ساختمان شما شخصیت و هویتی خاص می‌بخشد و آن را از سایر ساختمان‌ها متمایز می‌کند.
نما رومی ساختمان
نما رومی ساختمان

ویژگی اصلی نما رومی

نمای رومی یکی از ویژگی‌های معماری کلاسیک است که از دوران روم باستان الهام گرفته شده است. این نمای معمولاً در ساختمان‌های مذهبی، دولتی یا مسکونی یافت می‌شود و از ویژگی‌های خاصی مانند ستون‌های دایره‌ای یا مستطیلی، آرک‌ها و تراکم‌ها، زیرساخت‌های زیبایی، استفاده از رنگ‌ها و طرح‌های معماری برخوردار است. این نمای ساختمانی معمولاً با سقف‌های کمتر و زیبا، ستون‌های سنگی یا چوبی، موزاییک‌ها، آبنماها و تزئینات سنگی زیبا تزئین شده است. نمای رومی به عنوان یک نمای معماری که جذابیت و زیبایی خاصی به ساختمان‌ها می‌بخشد. انتخاب ویژگی‌های مورد استفاده نیز با توجه به سلیقه کارفرما انجام می‌شود. 

 

مهمترین ویژگی‌های نمای رومی 

  • قوس‌های گرد: نمای رومی با قوس‌های گرد حس تعامل و هماهنگی بین اجزای ساختمان را ایجاد می‌کند. این قوس‌ها در اندازه و اشکال مختلف در ورودی‌ها، پنجره‌ها و سقف‌های بلند مورد استفاده قرار می‌گیرند تا نظر افراد را به نمای ساختمان جلب کنند.
  • ستون‌های سنگی: ستون‌ها معمولاً از جنس سنگ‌های طبیعی مانند مرمر، گرانیت و تراورتن ساخته می‌شوند. در طرح‌ها و مدل‌های مختلف مانند استوانه‌ای، هشت ضلعی و چهار ضلعی هستند. ستون‌ها می‌توانند به صورت تکی یا جفتی در نمای ساختمان قرار بگیرند.
  • سقف بلند و ارتفاع بالا: سقف بلند در نمای رومی برای القای حس عظمت و شکوه در ساختمان‌ها استفاده می‌شود. این ویژگی معمولاً با استفاده از عناصری مانند طاق‌ها، برجستگی‌ها، ستون‌ها و… انجام می‌شود.
  • از دیگر ویژگی‌های نمای رومی می‌توان به نرده‌های سنگی در اطراف پنجره‌ها، استفاده از سنگ‌های روشن به رنگ کرم، بژ و سفید همچنین استفاده از طاق‌ها و ستون‌های تزیینی اشاره کرد.

پروژه شاهین شهر در اصفهان، نمونه‌ای از نما رومی ساختمان است که با مهارت و خلاقیت مهندس مجید رضایی طراحی و اجرا شده است. در این پروژه، از قوس‌های گرد و ستون‌های سنگی به همراه نورپردازی حرفه‌ای استفاده شده که به ساختمان زیبایی و شکوه خاص بخشیده است.

اجرای نما رومی
اجرای نما رومی

متریال برای اجرای نمای رومی

برای نمای ساختمان‌ها همواره از مصالح متنوعی مانند سنگ، سیمان سفید، سرامیک، مصالح از پیش ساخته شده یا به صورت ترکیبی برای مدرن نشان دادن ساختمان استفاده می‌شود. نما رومی نیز از این قاعده مستثنی نیست و از دو متریال پرکاربرد سنگ و سیمان برای ایجاد زیبایی و شکوه استفاده می‌کند. نمای رومی سنگی به دلیل زیبایی، کیفیت دوام بالاتری نسبت به نمای سیمانی دارد. اما به دلیل هزینه بالای آن، نمای رومی سیمانی برای ساختمان‌هایی با بودجه محدود گزینه مناسبی است. 

  • سنگ: یکی از مهم‌ترین متریال‌های مورد استفاده در این نمای ساختمانی است. سنگ‌های طبیعی مانند مرمر، گرانیت و تراورتن از زیبایی، استحکام و دوام بالا برخوردارند. سنگ‌های مصنوعی نیز می‌توانند برای نمای رومی استفاده شوند، در حالی که سنگ‌های طبیعی، زیبایی و جلوه بیشتری به نمای ساختمان می‌بخشند.
  • گچ: گچبری‌ها به صورت دستی یا ماشینی انجام می‌شوند و جلوه‌های زیبا و ظریفی به نمای ساختمان می‌بخشند.
  • بتن: از بتن می‌توان برای ساختن برخی از عناصر رومی مانند ستون‌ها و سرستون‌ها استفاده نمود.

نما رومی ساده

نما رومی ساده، برای ساختمان‌هایی با هر متراژ قابل اجرا است. در این طرح، از ستون‌های بلند و ساده استفاده می‌شود که پیچیدگی کمی دارند. در این نما استفاده از یک رنگ برای متریال‌های مختلف، باعث یکپارچگی و نمای خارجی ساختمان می‌شود. 

نما رومی ساده
نما رومی ساده

نما رومی آپارتمان

نمای رومی آپارتمان از المان هایی نظیر ستون‌ها، قوس‌ها، پیلارها و … استفاده می‌شود. این نمای ساختمانی از سنگ و بتن ساخته شده است. نما رومی آپارتمان برای ساختمان‌های مسکونی و تجاری بسیار مناسب است و حس عظمت و شکوه به ساختمان شما می‌بخشد.

نما رومی تجاری

نما رومی تجاری بهترین نمای رومی ساختمان برای بانک‌ها، هتل‌ها، رستوران‌ها و فروشگاه‌های بزرگ است. این نمای رومی زیبایی کلاسیک و جذابیت خاصی به بنای شما می‌دهد.

نما رومی یک طبقه

نمای رومی یک طبقه، نسبت به نمای ساختمان‌های چند طبقه، چالش‌های بیشتری دارد. در طراحی نمای ساختمان‌های چند طبقه، برای ایجاد تنوع و زیبایی می‌توان از اختلاف ارتفاع طبقات استفاده نمود. همچنین، از عناصری مانند بالکن‌ها، لبه‌ها و فرورفتگی‌ها برای ایجاد تنوع در نمای ساختمان می‌توان استفاده کرد. با توجه به اینکه محدودیت‌هایی در نما رومی یک طبقه وجود ندارد. بنابراین بهتر است برای ایجاد تنوع و زیبایی در نمای ساختمان از روش‌های کلاسیک یا نئوکلاسیک، ترکیب ریتم‌های عمودی و افقی استفاده شود. 

نما رومی دو طبقه

نمای رومی، یکی از سبک‌های محبوب نمای ساختمان است که از ویژگی‌های سبک کلاسیک الهام گرفته شده است. معمولا در نمای رومی دوطبقه از ستون‌های بلند و یک تکه استفاده می‌شود. این ستون‌ها، علاوه بر زیبایی، باعث استحکام و دوام ساختمان نیز می‌شوند. در نمای رومی دو طبقه، همچنین از نماسازی در تاج ساختمان و پنجره‌ها استفاده می‌شود. این نماسازی‌ها، باعث زیبایی و جذابیت بیشتر نمای ساختمان می‌شوند. 

نما رومی دو طبقه
نما رومی دو طبقه

نما رومی مغازه

برای نمای رومی مغازه می‌توان المان‌های معماری مانند ستون‌ها، قوس‌ها، پیلارها و … را بکار برد. وجود این المان‌ها می‌تواند باعث زیباتر شدن و متمایزتر شدن فروشگاه شما نسبت به سایر فروشگاه‌های اطراف شود.

نما رومی ویلا

نمای رومی ویلا بیشترین کاربرد را در ویلاهایی با مساحت‌های بزرگ دارد. نما رومی برای ویلا، یکی از گزینه‌های محبوب برای طراحی نمای ویلایی است که می‌تواند ظاهری زیبا و  عظمت خاصی به ساختمان ببخشد. از جمله المان‌های زیبایی‌دهنده‌ی نما رومی ویلا می‌توان به ستون‌ها، قوس‌ها، پیلارها، حفاظ‌ها و نمای خارجی با طرح‌های کلاسیک اشاره کرد. این المان‌ها می‌توانند به ویلا یک حس ارگانیک و زیبایی بدهند و آن را از سایر ساختمان‌ها متمایز کنند.

نما رومی ویلا
نما رومی ویلا

نما رومی لاکچری

نمای رومی لاکچری از المان‌های زیبایی‌دهنده‌ی معماری رومی استفاده می‌کند و با استفاده از مواد با کیفیت بالا و نورپردازی مناسب به نما یک حس شکوهمند و زیبایی می‌بخشد. استفاده از مواد ساختمانی با کیفیت بالا مانند سنگ طبیعی، مرمر یا بتن با تزئینات دست‌ساز و نمای خارجی با طرح‌های زیبا و دقیق می‌تواند به نمای رومی لاکچری یک حس استحکام و پایداری بدهد. همچنین نورپردازی مناسب این نما در شب به ساختمان جلوه‌ خاصی می‌بخشد.

قیمت نما رومی 

قیمت نمای رومی بستگی به عوامل مختلفی از قبیل نوع متریال، متراژ نما، موقعیت مکانی، شرایط آب و هوایی منطقه، سلیقه مالک، پیچیدگی پروژه، بودجه و… دارد. برای انتخاب بهترین نمای رومی، لازم است با یک مهندس معمار حرفه‌ای و با تجربه مشورت کنید تا مناسب‌ترین گزینه را بر اساس نیازها و سلیقه‌ی خود پیدا کنید. 

رعایت اصول و قوانین طراحی نما رومی 

در طراحی نمای رومی رعایت اصول و نکات زیر حائز اهمیت است: 

  • توجه به نوع کاربری ساختمان: طراحی نمای رومی باید براساس نوع کاربری ساختمان انجام شود. به عنوان نمونه در ساختمان‌های مسکونی قرنیزها بسیار اهمیت دارند، در حالی که در بناهای فرهنگی استفاده از مجسمه و قاب دور پنجره توصیه می‌شود.
  • دقت به تقارن و نسبت‌ها: از دیگر نکات مهم در طراحی نما رومی، توجه به تقارن و نسبت‌ها است که بایستی مورد توجه قرار گیرد.
  • بکار بردن متریال و مصالح با کیفیت: استفاده از سنگ‌های تراورتن استاندارد، شفاف و بدون موج توصیه می‌شود.
  • انتخاب مناسب المان‌ها در قسمت‌های مختلف نما و توجه به انتخاب رنگ‌های مناسب برای نما.
  • نورپردازی نما: از اصول زیباشناختی نمای ساختمان، توجه به نورپردازی نما است که منجر به زیباتر شدن هر چه بیشتر نما در شب و جلوه چشم نوازی به ساختمان می‌بخشد.
  • طراحی نورپردازی نما: از مراحل مهم در طراحی نورپردازی نما، بررسی المان‌های تکراری و بازدید میدانی برای پیش بینی نورپردازی نما است. از سوی دیگر براساس نوع کاربری ساختمان تجاری یا مسکونی بودن آن از المان‌های مختلفی استفاده می‌شود. برای مثال برای نماهای تجاری از ستون‌های بلند و برای نماهای مسکونی از قوس‌ها، قرنیزها و برجسته‌ها اطراف نمای رومی ساختمان استفاده می‌شود.
اجرای نما رومی در اصفهان
اجرای نما رومی در اصفهان

اجرای نما رومی با ساختمایه

نمای رومی یک سبک معماری کلاسیک است که از دوران امپراتوری روم برگرفته شده است. این سبک معماری هنوز هم در ساختمان‌های مدرن استفاده می‌شود. اگر تمایل به انجام نما رومی برای ساختمان خود هستید، می‌توانید با مهندسان مجرب مجموعه ساختمایه ارتباط بگیرید.

نمای رومی امروزه سبک جدید و پیشرفته ای از سبک کلاسیک قدیمی در دوران باستان است که با هدف طراحی سازه های قدرتمند و با استحکام به منظور نشان دادن عظمت نما ساختمان و معماری زمان خود به کار گرفته می شد. پیدایش این نوع نما در ایران، همزمان با کشور گشایی دو امپراطوری بزرگ یونان و ایران صورت گرفت که باعث تلفیق دو معماری شرق و غرب و الهام گرفتن از آن در قرن پنجم شد.
در حال حاضر نمای رومی یک سبک پرطرفدار در بین عموم است که از آن برای ساخت مجتمع های مسکونی، ویلایی و حتی تجاری مانند هتل ها الهام گرفته می شود و شکوه منحصربه فردی به نما ساختمان می دهد. ساخت یا طراحی نما رومی همواره با مزایا و معایبی همراه است که در این مقاله به نمامی جوانب مرتبط با آن از جمله :

  • ویژگی ها
  •  متریال و اجزای نما رومی
  •  مزایا و معایب
  • قیمت طراحی نمای رومی
  • اصول و قواعد نمای رومی در ایران
    در کنار مقایسه نما رومی ساختمان اصفهان خواهیم پرداخت.

ویژگی نما رومی

در ساخت نمای رومی لوکس و باشکوه، ویژگی‌های بارز این سبک به صورت برجسته و چشمگیر به کار می‌روند تا نمای ساختمان رومی را زیباتر و با ابهت‌ تر جلوه دهند. انتخاب ویژگی‌های مورد استفاده نیز با توجه به سلیقه کارفرما انجام می‌شود که می توان به مهم ترین آن ها در موارد زیر اشاره نمود:

قوس های گرد نمای رومی

تقارن و قرینه‌سازی  نمای ساختمان رومی، یکی از ویژگی‌های اصلی آن است که با استفاده از قوس‌های گرد، حس تعامل و هماهنگی بین اجزای ساختمان را ایجاد می‌کند و به کاربردن آن ها در اندازه و شکل های گوناگون در ورودی ساختمان ها، پنجره ها و سقف های بلند، می تواند منجر به جذب مخاطب به نما ساختمان شود.

ستون های سنگی نمای رومی

از ویژگی های اصلی و بارز در طراحی نما رومی وجود ستون های سنگی با معماری ها گوناگون، الهام گرفته از سبک های پر کاربرد یونانی مانند کورنثین، توسکان، یونی و.. ، می باشد که اکثرا در دو طرف ساختمان ها برای تقارن و هماهنگی استفاده می شود. استفاده از قوس های گرد و ستون های سنگی در پروژه شاهین شهر در کنار نورپردازی حرفه ای، نمونه ای از نما رومی ساختمان اصفهان است که با مهارت و خلاقیت مهندس محید رضایی طراحی و اجرا شده است.

سقف بلند و ارتفاع بالا

سقف بلند در نما رومی، از دیگر ویژگی‌های اصلی این سبک است که برای القای حس عظمت و شکوه در ساختمان‌ها استفاده می‌شود. به همین دلیل، هر چقدر ارتفاع ساختمان بیشتر باشد، مخاطب بیشتر تحت تأثیر ابهت و شکوه آن قرار می‌گیرد و معمولاً از عناصری مانند طاق‌ها، برجستگی‌ها، ستون‌ها و.. استفاده می‌شود تا این تأثیر را افزایش دهند.
به طور کلی، نمای رومی با ویژگی‌های مشخصی شناخته می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به استفاده از نرده‌های سنگی در اطراف پنجره‌ها، استفاده از سنگ‌های روشن، مانند کرم، سفید، بژ و استفاده از طاق‌ها و ستون‌های تزئینی اشاره نمود.

متریال و اجزای نما رومی

در نما همواره از متریال ها و اجزای متنوعی برای مدرن نشان دادن ساختمان استفاده می شود که نمای رومی نیز از این قاعده مستثنی نیست و در آن از دو متریال پرکاربرد سنگ و سیمان استفاده می شود که از نظر زیبایی، کیفیت و دوام، نما رومی سنگی برتری بالاتری دارد. اما به دلیل هزینه بالای آن، نمای رومی سیمانی نیز گزینه مناسبی برای ساختمان هایی با بودجه محدود محسوب می شود.
در نما سنگ رومی، نوع سنگ، ابعاد و رنگ آن از اهمیت بالایی برخوردار است. سنگ تراورتن به دلیل ویژگی‌های منحصربه ‌فرد خود، از جمله زیبایی، دوام و مقاومت در برابر عومل محیطی، در مقایسه با سنگ‌های دیگر، مانند گرانیت، مرمر و سند استون، گزینه‌ای برتر برای نما محسوب می‌شود. علاوه بر آن، مجتمع‌های سنگی به دلیل زیبایی، استحکام و دوام بالای سنگ، از نظر قیمت فروش و اجاره نسبت به دیگر مجتمع‌ها با نماهای متفاوت ارزش بالایی دارند.
در طرف دیگر، زیبایی نمای رومی در تناسب بین عناصر تشکیل‌دهندهٔ آن نهفته است که مهم ترین آن ها عبارتند از :
• انواع مجسمه های سنگی در نمای بالای ساختمان و ورودی
• سر ستون های سنگی متنوع در گوشه ها
• کتیبه ها، طرح های برجسته، تابلوهای سنگی و آیفون سنگی
در پروژه طراحی نما رومی ساختمان‌ اصفهان، استفاده از سنگ تراورتن در اجزای تشکیل‌دهنده نما رومی، از جمله نرده سنگی، برجستگی‌ها، ستون‌ها و سرستون‌های کله قوچی، باعث افزایش جذابیت هویت بصری با نورپردازی حرفه ای آن شده است.

قیمت طراحی نما رومی

در فرآیند ساخت و طراحی ساختمان، باید عوامل موثر بر هزینه و قیمت آن را شناسایی و در نظر گرفت. سپس، با توجه به این عوامل، هزینه و قیمت نهایی ساختمان را برآورد نمود. عوامل اصلی موثر در هزینه طراحی نما رومی شامل :
• نوع متریال ( از مهم ترین عوامل موثر بر هزینه طراحی در نمای رومی، استفاده از مصالح سنگی یا سیمانی است )
• متراژ نما
• پیچیدگی پروژه ( به کار بردن المان های کاربردی مثل برجستگی ها که جزئیات زیاد و پرکار بودن نما را به دنبال دارد )

مزایا و معایب نما رومی

مقایسه انواع نما برای افراد، تنها با شناخت مزایا و معایب هر نوع نما امکان پذیر است تا با آگاهی و در نظر گرفتن تمامی جوانب، بهترین نوع نما را برای ساختمان خود انتخاب کنند نمای رومی نیز از این قاعده مستثنی نیست و علاوه بر جلوه باشکوه و مجلل خود، با مزایا و معایبی همراه است.
مزایا :
• برجسته سازی ساختمان با به کار بردن المان های تزئینی و نورپردازی در شب
• مقاومت و دوام بالا به مرور زمان
• افزایش قیمت فروش و اجاره در نمای سنگی

معایب :
• بالا بودن هزینه
• نیازمند نیروی متخصص در نما رومی
• عدم همخوانی با فرهنگ و تاریخ

نما رومی سنگی

نما سنگی‌ رومی به دلیل زیبایی، استحکام و دوام بالا، متریال مطلوبی برای استفاده در نمای رومی هستند. تنوع رنگ و اندازه‌ی سنگ‌های گوناگون مانند تراورتن و گرانیت، نیز امکان ایجاد جلوه‌های متنوعی را در نمای ساختمان فراهم می‌کند. به همین دلیل، استفاده از سنگ در نما سنگ ساختمان رومی می‌تواند هزینه‌ی ساخت و ساز را افزایش دهد، اما در مقابل، مقاومت ساختمان را در برابر شرایط جوی ارتقا می دهد . در پروژه ساخت نمای رومی اصفهان، از سنگ تراورتن به عنوان یکی از مصالح اصلی استفاده شده است. سنگ تراورتن نوعی سنگ آهکی است که به دلیل ویژگی های منحصر به فرد خود، از جمله مقاومت بالا، زیبایی و دوام، در ساخت نما بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.

نما رومی سیمانی

سنگ به عنوان یکی از مصالح پرکاربرد در ساخت نما، همواره با قیمت بالایی همراه بوده است. این امر در کنار افزایش هزینه های ساخت و ساز، سبب شده است تا بسیاری از افراد به دنبال جایگزینی مناسب برای سنگ باشند. نما رومی سیمانی یکی از گزینه های مناسب برای این منظور است که علاوه بر زیبایی و استحکام، هزینه کمتری نیز دربر می گیرد.

اصول و قواعد نما رومی در ایران

نمای رومی، نمادی از شکوه و جلال در معماری سنتی اروپا است که در سال‌های اخیر در ایران نیز محبوبیت زیادی پیدا کرده است. این محبوبیت به ویژه در شهرهایی مانند اصفهان، قم و تهران که دارای بافت تاریخی هستند، بیشتر به چشم می‌خورد. با این حال، نمای رومی از سال 95 با محدودیت‌هایی مواجه شد که ممنوعیت استفاده از آن در ساختمان‌های عمومی و دولتی، ساختمان‌های واقع در حریم بافت تاریخی، از سوی شهرداری‌ها و سازمان نظام مهندسی وضع شد.
این محدودیت‌ها به دلیل مغایرت نمای رومی با هویت تاریخی شهرها اعمال شده است که باعث روی آوردن مجموعه‌های ساختمانی به استفاده از انواع دیگر نما شده است. از جمله این نماها می‌توان به نمای مدرن، نمای مینیمال، نمای سنتی ایرانی، و نمای ترکیبی اشاره نمود. اما هنوز هم می توان مجتمع های سنگی را با کمک گروه معماری ساختایه با نمای رومی طراحی کرد. در طرف دیگر، با توجه به نوع کاربری ساختمان ( تجاری یا مسکونی ) استفاده از المان های آن متفاوت است که در نوع تجاری از ستون های بلند و در مسکونی از برجسنگی ها، قوس ها و قرنیز های اطراف نما رومی ساختمان استفاده می شود.